11 Masterclass radionica LOOP Glazbene klinike na Špancirfestu 2019

Čak 11 odličnih Masterclass radionica održano je u sklopu nedavno održanog trećeg izdanja LOOP Glazbene klinike na Špancirfestu.

Održali su ih, odnosno vodili sve redom vrhunski glazbenici koji su u ležernoj atmosferi zainteresiranim sudionicima radionica prenijeli dio svog bogatog glazbenog znanja i iskustva. Sve prezentirano, predavači su na licu mjesta i demonstrirali.

Tako su sudionici radionica imali priliku zasvirati i zapjevati sa svojim idolima te dobiti od njih savjet iz prve ruke.

Velik broj zainteresiranih okupio se na Masterclass radionici – vokalnoj klinici nagrađivane vokalistice Ivane Galić koja je okupljenima, između ostalog, pojasnila razlike između klasične tehnike i tehnike modernih stilova i mjuzikla-belting. Riječi je bilo o tome što je belting i kad i zašto beltamo, kako pravilno beltati te kako dobiti različitu kvalitetu vokala položajem jezika, usta i čeljusti.

Odličnim predavačem pokazao se senegalski glazbenik Commi Balde koji je u sklopu svoje Masterclass radionice – djembe klinike na otvorenom, u manje od sat vremena okupljene naučio ne samo odbubnjati dio pjesme, nego i otpjevati nekoliko stihova na zapadnoafričkom mandika jeziku.

Veliki interes izazvala je i Masterclass radionica – gitaristička klinika virtuoza na gitari Elvisa Stanića. Koji je sa zadovoljstvom malo i zasvirao na uličnoj pozornici LOOP Glazbene klinike u Gajevoj, zajedno s kolegama iz Jed Becker’s Group. A što je bilo odličan uvod u njihov koncert na Korzu, kasnije te večeri.

 

Zanimljivu radionicu održao je mladi Dino Jelusić koji je okupljenima pred Varaždinskom kućomu Gajevoj ulici pojasnio kako pjevati razne žanrove i mijenjati boje glasa, dodavati rašpu, šaltati registre… Sve to upotpunio je primjerima i anegdotama iz vlastitog života i glazbene karijere.

Zagrebački basist i producent Franjo Šušak, kojemu je ovo bila druga Masterclass radionica – bas klinika na Špancirfestu u Varaždinu, sudionicima radionice je govorio o ulozi basista u bendu te o aranžiranju dionica i uvrštavanju efekata u sviranje bas gitare. Što je na licu mjesta i prezentirao.

Kako je bilo na navedenim i ostalim Masterclass radionicama koje su održali renomirani glazbenici Darko Golubić, Neven Mehun, Kristian Terzić, Nenad Resnik i Ivan Ivanković – pogledajte u fotogaleriji: